Het doel van deze bijeenkomst was het uitwisselen van ervaringen en knelpunten. Het rijk heeft met de VNG de gesprekken over de hervormingsagenda weer hervat. Deze hervormingsagenda moet leiden tot afspraken die de jeugdzorgketen versterken, maar gaat helaas ook gepaard met bezuinigingen. Voor veel gemeenten heeft dit vanaf 2025 een groot effect op de gemeentebegroting. Niet alleen op de jeugdzorg, maar juist doordat er al flink bezuinigd is op andere voorzieningen om aan deze open-einde-regeling te voldoen.

Continuïteit en beschikbaarheid van zorg(personeel) speelt in het gehele land. De spreiding en beschikbaarheid van expertise en specialistische zorg kent witte vlekken. Sowieso blijkt er op landelijk niveau te weinig inzicht en monitoring en effectiviteit van de jeugdzorg. Ook gemeenten voelen dat zij daar schaarste en krapte te weinig grip hebben.

Rotterdam diende als voorbeeld, omdat juist door de opzet en grootte van de regio met 1,2 miljoen inwoners er goede inzichten zijn. Raadsleden waren erg te spreken over de toelichting op ons inkoopmodel waarin geen aanbieders zijn omgevallen en alle typen (hoog-specialistische) zorg beschikbaar zijn.

Om Lisa in het debat voldoende munitie te geven, om te komen tot zinvolle hervormingen, kwamen wij tot een aantal rode draden die in een vervolgoverleg verder kunnen worden uitgewerkt en waarvoor verschillende regio’s input kunnen leveren door het delen van hun kennis en ervaringen.