Het Rotterdamse Warmtenet

In veel delen van Nederland werken warmtenetten op basis van gascentrales. Daarom is het logisch dat daar de warmteprijs aan de gasprijs verbonden zit. In Rotterdam zit het net even anders. Hier ligt voor het grootste deel een restwarmtenet. Deze wordt verwarmd met restwarmte afkomstig van industrie uit de haven. Dit betekent dat het niet direct afhankelijk is van gas en er dus geen relatie moet zitten tussen de prijs van warmte en de gasprijs in Rotterdam.

Hoge prijzen voor restwarmte

GroenLinks wil dat Rotterdam een leidende rol aanneemt en er voor zorgt dat de prijzen voor stadswarmte zo laag mogelijk blijven voor Rotterdammers. Inmiddels is door GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer het energieplafond ontwikkeld. Dit is op de korte termijn een broodnodige uitkomst van de plotselinge hoge energieprijzen. Maar waarschijnlijk is dit geen oplossing voor de langere termijn. Waarschijnlijk blijven de prijzen voor fossiele brandstoffen bijzonder hoog. Daardoor blijven Rotterdammers veel betalen voor een netwerk dat letterlijk draait op een afvalproduct: restwarmte. Raadslid Morkoç wil weten of het college onlangs nog contact heeft gehad met de klimaatminister over de wettelijke koppeling van de gasprijs aan de warmteprijs. Daarnaast wil Morkoç weten of de inkoopprijs van warmte voor de huidige aanbieders van stadswarmte nog steeds gekoppeld is aan de prijs van fossiele brandstoffen.

Hoe nu verder?

Nu Europa zich los heeft gemaakt van gas uit Rusland is het besparen van gas nog belangrijker geworden. Belangrijk voor het klimaat, maar ook belangrijk om veel minder afhankelijk te worden van import van gas en andere fossiele brandstoffen uit schurkenstaten. Het versneld uitrollen van het Rotterdamse warmtenet is een manier waarop Rotterdam daar zelf een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Daarom wil Morkoç ook weten welke stappen het college neemt om het aansluiten van woningen op het warmtenet de komende jaren te versnellen, waardoor de huizen op een duurzamere manier verwarmd kunnen worden.

Daarnaast is er nog een hoop onduidelijk over het warmtenet vanaf 2025, landelijk is besloten dat vanaf dit jaar moet het warmtenet voor het grootste deel in publieke handen zijn. GroenLinks vindt het vooral belangrijk dat wisselingen geen vertraging in de warmtetransitie gaat opleveren en vraagt daarom of de wethouder dit kan garanderen.