Gisteren besprak de gemeenteraad Feyenoord City, een veelomvattend plan waarin een nieuw stadion voor de voetbalclub Feyenoord en de ontwikkeling van het omliggende gebied uitgewerkt worden. De gemeente Rotterdam steekt 135 miljoen in deze ontwikkeling. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot in te stemmen met het voorstel. GroenLinks heeft hier tegen gestemd, omdat de partij geen gemeenschapsgeld in een nieuw stadion wil steken.

Fractievoorzitter Judith Bokhove vindt het jammer dat er geen knip is gemaakt in de plannen. ‘De gebiedsontwikkeling ziet er goed uit. Daar zijn wij ook voorstander van. Maar ons verkiezingsprogramma is heel duidelijk: wij zijn tegen financiële steun van de gemeente voor de bouw van een nieuw voetbalstadion. In dit plan koopt Rotterdam voor 40 miljoen aandelen in het nieuwe Feyenoord-stadion, en steekt de gemeente bovendien 60 miljoen in een goedkope financieringsconstructie voor de grond waar het nieuwe stadion op gebouwd moet gaan worden. Daarom konden wij hier niet mee instemmen.’
 
GroenLinks had liever gezien dat de Kuip herontwikkeld werd. ‘Daar hebben wij eerder ook al meermaals voor gepleit’, aldus Bokhove. ‘Het is immers ook veel duurzamer het oude stadion op te knappen.’ In het huidige plan wordt het stadion omgebouwd tot multifunctioneel gebouw, waarin onder andere woningen, een gezondheidscentrum en een atletiekbaan gevestigd zullen worden. De bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion zal op zijn vroegst in 2019 starten. Eerst moet nog de zogenoemde ‘financial close’ worden gehaald. Die staat gepland voor eind 2018: dan moeten alle afspraken die gemaakt zijn ook nagekomen zijn en moet Feyenoord de verdere financiering voor het stadion rond hebben.