Bij de begrotingsraad 2024 deed Leefbaar Rotterdam een goede poging om wat kleur op de wangen te krijgen in de coalitie. Tijdens de bespreking van de begroting en in het opinie-artikel van 11 november, ontbrak het niet aan repressieve spierballentaal. “Keihard optreden” om het toenemende geweld in onze stad te stoppen is het credo maar de voorstellen van de voorvrouw van Leefbaar zijn uitsluitend gericht op schijnoplossingen en symptoombestrijding in de vorm van bizarre vormen van politie- en marechaussee-inzet.
Wat GroenLinks betreft nemen we maatregelen op basis van proportionaliteit, effectiviteit en gelijkheidsbeginsels. Problemen los je namelijk niet op bij de uitkomsten, maar bij de wortels en de voedingsbodem.
Bij de wortels
In plaats van ‘s avonds jongeren op scooters te fouilleren is gericht recherchewerk veel effectiever. De politie houdt de meeste van de aanslagplegers aan en verkrijgt daarmee informatie over het hele (drugs)netwerk en kan zo de bron van de criminaliteit aanpakken. Je wilt immers niet de loopjongens, maar de ronselaars en de criminele structuren aanpakken.
Preventief fouilleren in gebieden, die zelf slachtoffer zijn van de aanslagen, roept veel weerstand op en levert geen resultaat. Zo hebben we gemerkt in Crooswijk, in plaats van slachtoffer voelden bewoners zich verdachte. De politie is hier dan ook snel mee gestopt. We moeten de politie niet tegenover de bewoners willen plaatsen, maar ernaast. Dat levert bovendien meer vertrouwen en broodnodige informatie om geweld te onderzoeken en voorkomen op.
Zorgen voor een gezondere bodem
We zien dat het de kwetsbare jongeren zijn, die benaderd worden door ronselaars als drugsuithaler of explosievenlegger. Toekomstperspectief, rolmodellen en het gevoel onderdeel te zijn van onze maatschappij zorgen voor weerbaarheid tegen georganiseerde misdaad en zijn veel effectiever dan zelfs de meest extreme repressieve maatregelen. Het tegengaan van armoede en schulden onder deze groep kwetsbare jongeren en hun gezinnen voorkomt afhankelijkheid en vormt een bescherming voor de verleiding van het snelle geld.
Zichtbare aanwezigheid van politieagenten op straat na incidenten wordt gewaardeerd, maar deze waardering slaat om wanneer Rotterdammers zonder goede reden door deze agenten worden onderworpen aan onderzoeken.
Vertrouwen winnen (zoals bij project “onwijze moeders”) draagt bij aan de bereidheid van buurtbewoners om te melden wat ze weten en vergroot de pakkans en het voorkomen van geweld.
Dus laten we inderdaad gaan voor ‘keihard aanpakken’ in Rotterdam. Te beginnen met het terugdringen van armoede. Ons richten op het verbeteren van perspectief voor onze kwetsbare jongeren en de politie-inzet richten op vertrouwen en voorkomen.
Judith Bokhove (Fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam)
Martijn Heikoop (Wijkraadslid Crooswijk namens GroenLinks)