GroenLinks vindt dat woningcorporaties huurders niet mogen weigeren wanneer hun opleidingsniveau te laag is. Het college wil dit mogelijk maken onder de Rotterdamwet. Daarom diende de partij afgelopen donderdag een amendement in om dit punt uit de verordening te schrappen. Helaas werd het amendement, dat door de volledige oppositie gesteund werd, met de kleinst mogelijke meerderheid weggestemd. Volgens fractievoorzitter Judith Bokhove is het  bizar dat het college de Rotterdamwet wederom gaat uitbreiden terwijl uit steeds meer onderzoeken blijkt dat die niet werkt.

In de verordening geeft het college woningcorporaties de mogelijkheid om onderscheid te maken op sociaal economische gronden: woningcorporaties krijgen de bevoegdheid om mensen met een baan, die vrijwilligerswerk doen en minimaal een MBO-opleiding hebben voorrang te geven op een woning. Bokhove: ‘Niet alleen gaan we onderscheid maken op opleidingsniveau, wat wij principieel sowieso een verkeerd uitgangspunt vinden, maar die bevoegdheid om te discrimineren gaan we dan ook nog eens uitbesteden aan de woningcorporaties. Wat ons betreft is dat een heel slechte ontwikkeling.’

Bokhove stelde in het debat ook vast dat het college de verkeerde procedure volgde om de Rotterdamwet van toepassing te verklaren voor de Strevelsweg. Officieel moet de gemeenteraad zo’n gebiedsaanwijzing per brief aanvragen bij het ministerie, maar de wethouder wilde zich er vanaf maken door dit op te nemen in de verordening. Nadat de wethouder moest toegeven dat hij fout zat is de gebiedsaanwijzing alsnog uit de verordening geschrapt. 
 
Bokhove is niet te spreken over de manier waarop dit college de Rotterdamwet steeds verder oprekt. ‘Dit is al de tweede keer in drie maanden dat wij een wijziging voorgelegd krijgen. En elke keer gaan ze weer een paar stapjes verder! Bij de invoering van de Rotterdamwet was de doelstelling om hem zo snel mogelijk overbodig te maken, maar tot nu toe wordt hij keer op keer uitgebreid, in plaats van afgeschaft.’ Voorlopig is het einde nog niet in zicht: in januari spreekt de commissie Bouwen en Wonen verder over de evaluatie van de Rotterdamwet, en ook de gebiedsaanwijzing van de Strevelsweg komt binnenkort weer op de agenda van de raad.