GroenLinks maakt zich zorgen over de op handen zijnde uitbreiding van de Rotterdamwet. Deze uitbreiding is een van de maatregelen die voorgesteld wordt in het actieplan tegen jihadisme dat de tweede kamer dit voorjaar gaat bespreken. Het kabinet stelt voor om in de Rotterdamwet op te nemen dat woningen geweigerd kunnen worden op grond van overlastgevend, crimineel, extremistisch of radicaal gedrag. Fractievoorzitter Judith Bokhove vindt dit een slecht plan.

De Rotterdamwet is in het leven geroepen op verzoek van de gemeente Rotterdam. Op basis van deze wet kunnen gemeenten eisen stellen aan het inkomen van woningzoekenden. De regering heeft al eerder geprobeerd om een toets op crimineel verleden hier aan toe te voegen. Na een vernietigend advies van de Raad van State heeft de kamer daar toen een stokje voor gestoken.

Bokhove hoopt dat de kamer ook dit keer haar rug recht zal houden. ‘Wij zijn altijd al tegenstander geweest van de Rotterdamwet, omdat die stigmatiserend werkt en ongelijkheid creëert. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat hij nauwelijks effect heeft. Wat ons betreft kan de kamer hem dus beter afschaffen dan uitbreiden.’