De Rotterdamse haven hoort bij de stad en brengt werkgelegenheid en innovatie. Er is ook een keerzijde: de haven veroorzaakt 15% van de landelijke CO2-uitstoot en brengt schade toe aan de gezondheid, natuur en landbouw. Het Havenbedrijf is in publieke handen, namelijk voor 70% van de gemeente en voor 30% in handen van het Rijk. Voorheen stond in de statuten van het Havenbedrijf dat het Havenbedrijf de taak heeft om een bijdrage te leveren aan een beter woon-, werk- en leefklimaat in Rotterdam. Deze tekst is in 2006 verdwenen, waardoor de haven nu vooral vanuit economische belangen wordt bestuurd. Het is tijd om te denken vanuit maatschappelijk rendement in plaats van op korte termijn economische winst.
GroenLinks pleit ervoor dat de gemeente een actieve aandeelhouder wordt. Daarom vragen wij de wethouder om in de statuten van het Havenbedrijf vast te leggen dat het Havenbedrijf een bijdrage moet leveren om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast roept GroenLinks op dat het Havenbedrijf een bijdrage levert aan een gezonde leefomgeving in de stad, zowel voor mensen als voor dieren.
Ook roept GroenLinks op om een klimaatcommissaris in de raad van commissarissen van het Havenbedrijf te benoemen. Deze kan ervoor zorgen dat het klimaat te allen tijden gewaarborgd is bij alle bedrijfsactiviteiten van het havenbedrijf.
Helaas zijn de voorstellen niet door het college en de gemeenteraad omarmd. De wethouder wekt de indruk dat er in het bestuur van het Havenbedrijf voldoende aandacht is voor klimaat. Dat klopt niet: er is wel aandacht voor de energietransitie, maar het sterke klimaatverhaal mist nog. GroenLinks blijft zich inzetten om het klimaat tot prioriteit van de haven te maken.