Zo liet raadslid Mina Morkoç weten in haar bijdrage dat de randvoorwaarden van een burgerberaad enorm belangrijk zijn voor de kans van slagen van het beraad. Een aantal van deze cruciale voorwaarden ontbreekt bij het Rotterdams Burgerberaad Klimaat. Zo worden er vooraf kaders gesteld aan het beraad, terwijl het beraad de vrijheid moet hebben om zich zonder deze kaders over de probleemstelling te buigen. Een van die voorwaarden is het coalitieakkoord, terwijl GroenLinks hoopte dat het beraad politiek overstijgend zou zijn en de kans zou krijgen om met ideeën te komen waar het college nog niet op gekomen is. Verder vindt GroenLinks het jammer dat voor de uitvoering van de ideeën maar 1 miljoen euro is vrijgemaakt, waardoor goede, duurdere ideeën überhaupt al geen kans van slagen hebben.

Ook is de vraagstelling van groot belang voor de daadwerkelijke oplossingen die geboden worden. De vraag stuurt naar de richting waar de antwoorden gezocht moeten worden. De vraag die nu voorligt aan het burgerberaad wekt het idee dat het al goed gaat met de plannen en dat de ideeën van het beraad slechts een extra zijn. Het tegendeel is echter waar, de plannen van het college zijn bij lange na niet genoeg en het burgerberaad is hard nodig om onze klimaatdoelstellingen te halen.

GroenLinks wil dat iedereen betrokken wordt bij het klimaat, en bij het burgerberaad. Daarom diende raadslid Mina Morkoç een voorstel in voor het breed betrekken van Rotterdammers bij het burgerberaad. Zo kan iedereen die dat wil, betrokken zijn bij het beraad. Daarnaast kreeg Mina het voor elkaar dat er een monitorgroep aangesteld wordt die de uitvoering van de plannen van het burgerberaad bij houdt. Zo zorgen we ervoor dat de Rotterdamse burgers hun stem kunnen gebruiken bij de klimaataanpak en de gemeente luistert naar de ideeën van de bewoners.