Wij nemen afscheid van Stephan als raadslid, maar hij neemt ook graag afscheid van jullie. Lees hieronder zijn afscheidsbrief.

Lieve leden,

Afgelopen donderdag heb ik na ruim vier jaar raadslidmaatschap afscheid genomen van de Rotterdamse raad. Ik vond het een enorme eer om namens GroenLinks onze idealen in het hoogste bestuursorgaan van de stad te bepleiten. Het is de leukste en inspirerende baan geweest die ik me kan voorstellen. Elke dag weer aan de slag om onze stad weer een beetje eerlijker en groener te maken.

Hoogte- en dieptepunten

Het was een periode met een aantal dieptepunten, maar vooral een hoop hoogtepunten. Zo lukte het vier jaar geleden gelijk bij de start van mijn raadsperiode om in de coalitie onderhandelingen 150 miljoen aan investeringen veilig te stellen voor klimaatbeleid. Daardoor was er voor het eerst in de geschiedenis van onze stad serieus geld om klimaatbeleid mee te maken. Ook kreeg ik een raadsmeerderheid voor mijn voorstel voor een totaal verbod op vuurwerk bij oud en nieuw. Waardoor er flink minder gewonden waren afgelopen jaarwisselingen. Daarnaast nam ik het initiatief voor een veiligheidsbeleid dat naar Schots voorbeeld veel meer gericht is op het betrekken van de buurt en jongeren dan op de harde hand. Met het effect dat onze stad voor het eerst in decennia weer meer jongerenwerkers ging aannemen in plaats van minder. Maar ik mocht me ook een half jaar verdiepen in de duizenden stukken van 15 jaar warmtebedrijf. Hiervoor mocht ik hoorzittingen houden met bestuurders die betrokken en verantwoordelijk waren bij het warmtebedrijf. Zo heb ik samen met 4 andere raadsleden kunnen ontrafelen hoe een project met zulke mooie doelen een bestuurlijk en financieel drama werd en hoe het goed afgesloten kon worden. Ik vond het dan ook mooi dat ik tijdens mijn laatste raadsvergadering het laatste besluit mocht nemen over het warmtebedrijf. 

Belangrijke debatten

Debatten in de gemeenteraad zijn soms saai en regelmatig een herhaling van facetten. Maar er zijn ook regelmatig hele belangrijke debatten die uiting geven aan wat belangrijk is in de stad, die iets wezenlijks veranderen of waarin verantwoording aan de samenleving wordt gegeven voor de besluiten die worden genomen. Er zijn dan ook een aantal debatten die mij om verschillende reden altijd bij zullen blijven. Een intens en verdrietig debat over wat er mis is gegaan in onze veiligheidsketen rond de dood van een meisje. En het ideologische debat over het Rotterdamse klimaatakkoord en het belang van de energietransitie. En het felle debat over het politie-ingrijpen rond de Woonopstand, waar ik recht tegenover de burgemeester kwam te staan. Allemaal belangrijke debatten waarin ik altijd hard heb gewerkt om op te komen voor onze stad én om onze GroenLinks-waarden te vertegenwoordigen in de raad.

Nieuwe coalitie

Sinds de verkiezingen mocht ik nog even plaatsnemen in de raad om te zorgen dat we als fractie gewoon met zijn vijfen waren zolang Judith nog wethouder was. Die periode is nu klaar. Ik vind het verdrietig om te zien dat Leefbaar Rotterdam en de VVD op basis van powerplay in de coalitieonderhandelingen met maar 1/3 van de zetels straks het overgrote deel van het beleid gaan maken. Maar ik ben heel trots op de onwijs gemotiveerde goede GroenLinks-fractie die ze dat vanuit de oppositie zo moeilijk mogelijk gaat maken. Ik zal me ook de komende tijd in de partij blijven inzetten en de fractie bijstaan op die onderwerpen zoals veiligheidsbeleid en het klimaat waar ik me de afgelopen jaren in heb mogen verdiepen.

Bedankt!

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het vertrouwen en de steun de afgelopen vier jaar en tot snel!