Op donderdag 14 oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met de plannen voor een nieuw gebouw aan het Hofplein op de plek van de flat Pompenburg: RISE. GroenLinks is blij met deze extra betaalbare woningen middenin het centrum.

Unieke kans 1100 woningen toe te voegen in het centrum

De woningnood is hoog; veel Rotterdammers kunnen geen betaalbare woning vinden. Daarom zijn er meer betaalbare woningen nodig in Rotterdam. De locatie Pompenburg op steenworp afstand van het centraal station, biedt met de RISE plek voor de bouw van 1300 woningen. Daarvan zullen 650 woningen in het betaalbare segment komen waarvan in het huidige plan 290 woningen sociale huurwoningen. GroenLinks is voorstander van het toevoegen van 1100 nieuwe woningen voor al die Rotterdammers die daar zo hard naar op zoek zijn.

Met zorg voor bewoners

GroenLinks heeft zich hard gemaakt dat dit gebeurt met zorg voor alle huidige bewoners van de 226 woningen die daar nu staan. Daarover zijn goede afspraken gemaakt tussen de bewoners en Havensteder. Alle bewoners hebben een terugkeergarantie en krijgen een verhuisvergoeding. De meeste bewoners kunnen direct doorverhuizen naar hun nieuwe woning. Een klein aantal bewoners zal twee keer moeten verhuizen en krijgt daarbij twee keer een verhuisvergoeding en hulp bij het verhuizen. Aangezien er veel oudere bewoners zijn zal er door maatwerk zoveel mogelijk voor gezorgd worden dat deze mensen maar een keer hoeven verhuizen en hun sociale netwerk in stand blijft.

Circulair bouwen

Voor GroenLinks is het belangrijk dat de werkzaamheden op een circulaire manier worden uitgevoerd. Bouwafval neemt een groot aandeel in van al het Nederlandse afval terwijl materialen ook hergebruikt kunnen worden. Om te zorgen dat RISE circulair wordt gebouwd hebben wij een motie ingediend.