Wie zijn wij?

GroenLinks is een actieve partij die landelijk en lokaal in de lift zit. De afdeling Rotterdam bestaat uit meer dan 1500 leden. GroenLinks Rotterdam heeft vijf raadszetels in de gemeenteraad, en 12 in wijkraden. 

Het Bestuur van GroenLinks Rotterdam is verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de afdeling. De belangrijkste taken zijn het stimuleren van ledenparticipatie, het zorgen voor een financieel gezonde afdeling, het opstellen van kieslijsten en schrijven van een verkiezingsprogramma, het voeren van campagnes, en het ondersteunen van de GroenLinks-vertegenwoordigers in de gemeenteraad en de wijkraden. 

In de komende periode worden de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 voorbereid. Het congres van november 2025 stelt het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vast. GroenLinks zal met een gezamenlijke lijst en programma met de PvdA aan de verkiezingen deelnemen. Het bestuur is verantwoordelijk voor een goed verloop van het proces.

De rol:

Jij bent als voorzitter van het afdelingsbestuur verantwoordelijk voor het functioneren van het bestuur. Je bent de belangrijkste schakel tussen de politiek vertegenwoordigers, het bestuur, en de campagne-organisatie in je afdeling en tussen de afdeling, het provinciaal bestuur en het Landelijk Bureau. Je bent een netwerker en een verbinder. Je weet de mensen om je heen te enthousiasmeren voor hun taak en kunt mogelijke knelpunten signaleren en in overleg oplossen. Je bewaakt als voorzitter ook de algemene verantwoordelijkheden van het bestuur.

Wat ga je doen?

 • Iedere vier weken zit je de bestuursvergadering voor, en enkele malen per jaar doe je dat ook bij de ALV; samen met de secretaris bereid je ook de agenda van beiden voor; 
 • Je onderhoudt de contacten met andere (grote) GL-afdelingen en het landelijk partijbestuur, met de Rotterdamse afdeling van de PvdA en afdelingen van andere politieke partijen, je weet hen te enthousiasmeren voor samenwerking; 
 • Samen met jouw collega-bestuursleden zorg je dat het bestuur vertegenwoordigd is bij relevante bijeenkomsten zoals het wekelijkse fractie-overleg, activiteiten van de Rotterdamse afdeling, landelijke congressen, provinciale bijeenkomsten of bijeenkomsten van organisaties in de stad;
 • Je coördineert en volgt alle activiteiten op het gebied van gemeenteraadsverkiezingen (scouting, programma, kandidaten en campagne) en eventuele coalitie-onderhandelingen;
 • Je zorgt er samen met het bestuur voor dat de taken binnen het bestuur worden verdeeld, en dat de functies binnen de afdeling worden vervuld.

En jij neemt mee:

 • Je bent een enthousiaste verbinder;
 • Je bent pro-actief in je handelen en kan daarmee de koers bepalen;
 • Je houdt overzicht en brengt structuur aan; 
 • Je bent politiek bewust en in staat samen te werken met de politieke vertegenwoordigers van GroenLinks Rotterdam.

En het is een pre als: 

 • Je op de hoogte bent van de organisatie, procedures en de politieke ontwikkelingen binnen GroenLinks;
 • Je in het bezit bent van een relevant netwerk, en in staat dat netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen.

De meeste bijeenkomsten vinden ’s avonds of in het weekend plaats. Het voorzitterschap kost ongeveer acht uur per week.

We bieden

Alle functies binnen de afdeling worden op vrijwillige basis uitgevoerd. Bestuursleden worden voor twee jaar door de ALV benoemd. Het afdelingsbestuur is een uitdagende plek. Je leert veel over de partij en hebt invloed op de koers van de afdeling. Je hebt een gevarieerd en enthousiast team om je heen. Je wordt ondersteund door een landelijk netwerk. Daarnaast biedt GroenLinks actieve leden regelmatig gratis trainingen aan.  
Een functie als bestuurslid van de afdeling is statutair niet verenigbaar met een functie als volksvertegenwoordiger of bestuurder binnen Rotterdam. 

 

Heb je interesse of wil je meer weten om te bepalen of deze functie bij je past? 

Neem contact op met de huidige voorzitter Werenfried Spit (voorzitter@groenlinksrotterdam.nl)  

Wil je reageren: stuur een motivatiebrief en cv naar de kandidatencommissie voor bestuursleden bestuursleden via R.Leiwakabessy@groenlinksrotterdam.nl  De sluitingsdatum is 7 augustus.

 

Voor de invulling van deze rol worden gesprekken gevoerd door leden van de kandidatencommissie voor bestuursleden, bestaande uit Madhoe Binda, Nol van Gerven, Ahmed Harika, Laura Smit, Arjan van der Hulst (GL Den Haag) en Rifai Leiwakabessy (bestuur). De gesprekken vinden plaats in augustus.

Deze commissie bekijkt de geschiktheid van kandidaten aan de hand van bovenstaand profiel en draagt geschikte kandidaten voor aan de ALV. Op deze manier wil het bestuur een zorgvuldige en neutrale selectie ondersteunen. 

Op de ALV van GroenLinks van 11 september 2024 zullen de voorgedragen kandidaten zichzelf presenteren, en benoemt de ALV een nieuwe voorzitter. 

 

GroenLinks houdt van diversiteit. Het maakt niet uit waar je bent geboren, wat je huidskleur is, waar je in gelooft of van wie je houdt. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw motivatie om onze beweging en ons team te versterken.