Bouwen naar behoefte
De gemeente inventariseert wat de woonbehoefte is van haar inwoners en doet dat niet alleen op inkomen, maar ook op doelgroepen zoals zorgbehoevenden, studenten, ouderen, alleenstaanden en families. Met woningcorporaties, projectontwikkelaars en omliggende gemeentes worden goede afspraken gemaakt om aan de woonbehoeften te voldoen. Wachtlijsten voor huurwoningen worden teruggedrongen tot maximaal 1 jaar.

Alleen slopen voor herbouwen
De plannen van de huidige woonvisie voor de sloop of verkoop van 20.000 sociale woningen worden teruggedraaid. Sloop mag alleen als er voor de bewoners voldoende geschikte en financieel passende woningen zijn of komen.

Gevarieerde buurten
In alle wijken en in alle woningbouwprojecten wordt gestuurd op meer woondifferentiatie (verschillende soorten huizen voor verschillende mensen). De Rotterdamwet, die de stad ontoegankelijk maakt voor wie het minder heeft, wordt afgeschaft.

Leegstand bestrijden
Eigenaren moeten eerder worden gedwongen mee te werken aan hergebruik van hun pand. Er komt een leegstandsregister. Herbestemming voor woningbouw wordt vergemakkelijkt. Wanneer leegstaande panden door tijdelijk maatschappelijk gebruik in waarde stijgen, moet de waardestijging ook ten goede komen aan de vrijwilligers die tijd en energie hebben geïnvesteerd.