Normaal gesproken hebben we het in deze rubriek over bewonersinitiatieven en het werk waar een gebiedscommissielid zich mee bezig houdt. Dit keer staat het gesprek ook in het teken van de coronacrisis.

Hoe vul jij je rol als wijkraadslid momenteel in?
Het is lastig omdat veel activiteiten, bijeenkomsten en vergaderingen dit jaar niet doorgingen of digitaal moesten. Dat is een zorg; hoe toegankelijk zijn we nu voor bewoners. Ik probeer op straat of in de wijk waar ik kom contact te hebben met mensen. Daarnaast door via mijn eigen netwerken signalen op te pakken of vragen uit te zetten. Dat hangt een beetje van het onderwerp af. Zo is er een actief netwerk op het gebied van biodiversiteit; Groenweb Noord. En er is een actief welzijnsnetwerk voor sociale vragen. Voor de wijkcommunicatie zijn we een nieuw netwerk aan het opzetten. Ik focus me op de thema’s duurzaamheid/biodiversiteit, sociaal en communicatie.

Als wijkraadslid ben je een verbinder tussen de bewoners en de gemeente, hoe doe jij dat?
We hebben ervoor gekozen om nog meer op communicatie en participatie in te zetten. Ik heb het initiatief genomen om actiever op sociale media te zijn, o.a. op Facebook, Instagram en het lokale nextdoor. Daarnaast creëren we meer zichtbaarheid door een folderactie, eigen huisstijl en sinds dit jaar ook BlijdorpNieuws. Met de wijkmanager en wijknetwerker werk ik nauw samen en hebben we contact met een cluster als het nodig is. Daarnaast heb ik af en toe contact met collega’s van Groenlinks in de andere gebieden en de gemeenteraad.

Welke initiatieven zijn er tijdens de coronacrisis ontstaan in Blijdorp?
Er is al vrij snel het ‘Corona #Goedeburenbuurt-plan Rotterdam Noord’ tot stand gekomen. Dat is een uitgebreide samenwerking van de welzijnsorganisaties en vrijwilligers om alle signalen/vragen en hulp in de wijk samen te brengen. Onderdeel daarvan was een bloemetje langsbrengen bij verschillende ouderen in de wijk. Het was erg waardevol om daaraan mee te helpen. Prettig om zo gewoon even wat bewoners die het niet makkelijk hadden te kunnen spreken. Dat werkt veel beter dan de betuttelende kpi’s van de 75+ bezoeken. Nu zetten we daar weer op in met een verrassing en zal er tijdens de lockdown extra aandacht nodig zijn.

Ook zijn er dit jaar erg veel groene initiatieven ontstaan. Zoals heel veel nieuwe geveltuinen en boomspiegels. En zelfs een straat die met elkaar helemaal groen- en regentonrijk is geworden.

Welke zaken spelen er momenteel in Blijdorp?
We willen graag met wijkgenoten, ondernemers en gemeente een gezamenlijk plan voor een duurzaam en circulair Blijdorp maken. Dat is opgestart, maar gaat helaas wat minder soepel dan gehoopt. De interesse bij de start in maart was erg groot. Hoe gaan we verder? Een idee is bijvoorbeeld om een groene verbinding te maken tussen de parken, Hofhogen en aangrenzende wijken. Of met de vele kleine vve’s één samenwerking gericht op energietransitie te maken zoals Blijstroom. Of zoveel mogelijk afvalloos te worden. Verder krijg ik veel vragen over verkeersveiligheid. Bewoners voelen zich als voetganger of fietser niet altijd veilig. De woningnood blijft ook een probleem met alle extra gevolgen die daarbij horen. Er is veel behoefte aan groen, rust en ruimte. Corona heeft dat versterkt.

Op welk resultaat dat je hebt behaald ben je het trotst?
Dat we dit jaar op verschillende manieren met duurzaamheid en vergroenen aan de slag zijn gegaan. Begin van het jaar startte het eerste wormenhotel van Rotterdam in Blijdorp. De Stadskwekerij de Kas begint steeds meer de plek in de buurt te zijn waar je terecht kunt voor ontmoeting, biodiversiteit en duurzaamheid. Erg mooi om daaraan bijgedragen te hebben. We gaan op verzoek van bewoners als eerste wijk met hoogbouw meedoen met inzamelen van groente-, fruit- en etensresten. Tot slot dat we ondanks het ogenschijnlijke succes van de wijk altijd oog houden voor mensen waar het minder goed mee gaat.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil?
Het is een ontzettende eer om dit te mogen doen. Mijn handen kriebelen nog steeds iedere dag om de wijk nog groener, kindervriendelijker en socialer te maken. Het kost alleen te veel energie. Het is pittig om met 5 totaal verschillende mensen in een nieuw en onaf bestuurlijk stelsel iets voor elkaar te krijgen. Er gebeurd ontzettend veel in de stad, daarvoor petje af. Maar de afstand tussen wijk en Coolsingel is te groot. Het voelt niet als samenwerken. En dat is naast mijn gezin en werk een groot gat om te overbruggen. Dat is leerzaam, maar helaas niet duurzaam.

Woon je in Blijdorp en heb je na het lezen van dit interview vragen en/of suggesties? Heb je hulp nodig of wil je hulp aanbieden? Neem dan contact op met Michiel via m.strater@groenlinksrotterdam.nl.