Einde levensduur
Maar nu is het pand aan het eind van zijn technische levensduur. De installaties moeten worden vervangen en het pand voldoet niet meer aan de huidige duurzaamheidsambities. Het is dus hard nodig! Daarom stelt het college voor om de opgave voor vernieuwing van de Centrale Bibliotheek inclusief de buitenruimte, een publieke fietsenstalling en de mogelijkheid voor de combinatie met een stadsmuseale functie uit te werken in een ontwerp. GroenLinks steunt dit voorstel. 

Vernieuwde ‘open huis voor de stad’
Raadslid Astrid Kockelkoren: 'Ik ben blij dat het college de aandachtspunten die zijn besproken in de commissie serieus neemt. Met de zorg voor de cultuurhistorische waarde van het gebouw, aandacht voor participatie van bewoners, stevige duurzaamheidsambities en het streven naar een toename aan studieplekken voor al die Rotterdammers die daar veelvuldig gebruik van maken.'

GroenLinks kijkt uit naar het ontwerp voor dit vernieuwde ‘open huis voor de stad’ dat in het eerste kwartaal van 2021 naar ons toe komt voor besluitvorming.