Schoon inkopen
Bij de vergunningverlening, concessieverlening en inkoop wordt de voorkeur gegeven aan vervoersdiensten en bedrijven die maatregelen nemen ter verbetering van de luchtkwaliteit in de stad.

Aanpak van milieudelicten
Risicobedrijven worden strenger gecontroleerd. Bedrijven die vaak een milieu- of veiligheidsovertreding begaan moeten worden gesloten. Er komt strenger toezicht op emissies door bedrijven, lozingen van giftige gassen en stankoverlast. Rotterdam krijgt weer een milieuteam dat illegale lozingen, het dumpen van chemisch afval en andere milieudelicten opspoort.

Bestrijding van luchtvervuiling
De gemeente ontwikkelt ambitieus beleid om de uitstoot van ultrafijnstof terug te dringen. De gemeente zet zich actief in om burgermeetnetwerken te ondersteunen.

Milieuzone uitbreiden
De milieuzone wordt verder uitgebreid naar Zuid en buiten de ring. We weren alle dieselauto’s en niet-elektrische brommers en scooters.

Schone schepen en generatoren
Walstroom wordt verplicht voor alle schepen. Generatoren op fossiele brandstoffen worden verboden. De schoonste categorie schepen krijgt korting op het havengeld.

Minder vliegverkeer
Voor uitbreiding van RTHA is geen plaats. De geluidsoverlast en het aantal nachtvluchten wordt teruggedrongen.

Minder houtstook
De gemeente geeft voorlichting over de gevolgen van houtstook. Via het bouwbesluit worden open haarden en houtkachels in nieuwbouwwoningen voorkomen. Barbecueën op gas of elektriciteit wordt gestimuleerd.

Elektrische auto’s
We stimuleren het gebruik van elektrische auto’s en het gebruik van (elektrische) autodeelinitiatieven.