Duurzaamheidsvisie kernbeleid
De gemeente voert de regie over de omslag van fossiel naar duurzaam op basis van een duurzaamheidsvisie met heldere keuzes en onderbouwing. In de havenvisie en het ecologisch structuurplan worden de keuzes uitgewerkt tot beleid.

Oprichting Rotterdam Circulair Centrum
Er komt een Rotterdams Circulair Centrum waar bewoners en bedrijven terecht kunnen met vragen en plannen, voor het uitwisselen van ideeën, ontmoeting, advies, hulp bij bureaucratische hobbels en financieringsondersteuning. Innovatieve bedrijven worden gestimuleerd.

Actief aandeelhouderschap
De gemeente neemt een actievere positie in als aandeelhouder in het Havenbedrijf en in Eneco om de duurzame transitie te bevorderen. Deze aandelen worden niet verkocht.

Openbare gebouwen beschikbaar voor zonnepanelen
De daken van openbare gebouwen worden beschikbaar gesteld voor Rotterdammers om te investeren in zonnepanelen. Coöperatie Blijstroom is een goed voorbeeld van zo’n initiatief.

Naar energieopslag en een slim energienetwerk
Rotterdam initieert, stimuleert en participeert in onderzoek naar de mogelijkheden voor opslag van duurzame energie en de ontwikkeling van een slim energienetwerk.

Heldere regels, efficiënte vergunningverlening
Innovatie gedijt het best bij ruimte voor initiatieven en ondernemers, bij duidelijke regels, heldere eisen en korte doorlooptijden. GroenLinks wil dat de gemeente die randvoorwaarden realiseert.