Hoe bevalt het om digitaal te vergaderen? Deze vraag krijgen onze raadsleden de laatste weken regelmatig. Fractievoorzitter Lies Roest vertelt hoe zij dat ervaart.

Door Lies Roest.

Ik weet niet of al mijn collega’s hetzelfde antwoord zouden geven, maar mij bevalt het digitaal vergaderen tot nu toe goed! Vooral omdat het fijn is om weer aan de slag te kunnen, nadat we in de eerste weken van de coronacrisis alle vergaderingen hadden afgelast. Maar ook omdat het verschil met ‘gewone’ raadsvergaderingen minder groot is dan ik van te voren had gedacht.

Allereerst past hier een groot compliment aan de griffie. Daar is met man en macht gewerkt om het systeem voor digitaal vergaderen gebruiksklaar te maken en te zorgen dat wij allemaal over de juiste apparatuur, verbinding en instructies beschikken om hiermee aan de slag te gaan. En na een uitgebreide testronde was het dan zo ver: de eerste digitale commissievergaderingen.

Het was in het begin nog een beetje onwennig, maar al gauw waren de raadsleden weer als vanouds aan het discussiëren. En zelf doe ik daar natuurlijk ook aan mee. Het is bij een digitale vergadering echter nog belangrijker dan anders om je inbreng kort en to the point te houden. Daar moet je in de voorbereiding wel rekening mee houden.

Daarnaast ben ik ook voorzitter van een commissie. En zo’n digitale commissievergadering voorzitten is wel een vak apart! Je moet niet alleen opletten dat iedereen het woord krijgt en kijken of alle vragen worden beantwoord door de wethouder, maar je moet ook nog het systeem bedienen om mensen het woord te geven en in beeld te brengen. Gelukkig worden we daarbij heel goed ondersteund door onze griffie.

Ook het vanuit huis werken brengt soms uitdagingen met zich mee. Als mijn vriend ook een werkvergadering heeft zit ik soms te vergaderen met mijn dochter op schoot, en die vindt het ook heel leuk om mee te praten als ik aan het woord ben! Maar over het algemeen gaat het best soepel.

Afgelopen week hebben we onze eerste digitale raadsvergadering gehad, inclusief zo’n 45 stemmingen. En ook dat ging goed! Toch ben ik blij als we straks weer in levende lijve kunnen gaan vergaderen. Want ook al gaat het digitaal nog zo goed, vergaderen via videoverbinding haalt het toch niet bij een echte raadsvergadering in onze prachtige raadszaal.