Als de Rotta Nova, de woontoren die gepland staat op het grasveld naast de Markthal, daadwerkelijk wordt gebouwd, moet de gemeente voor vervangend groen zorgen in de directe omgeving. Die voorwaarde legde GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhove deze week op tafel tijdens een commissievergadering over de bouwplannen. Wethouder Simons beloofde serieus op zoek te gaan naar een locatie voor deze groencompensatie.

Omwonenden proberen de bouw van de Rotta Nova nog tegen te houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor te vinden. Een deel van de bouwgrond is namelijk al in handen van de projectontwikkelaar. Terugkopen van de grond en schadeloosstellen van de ontwikkelaars zou volgens de wethouder tientallen miljoenen euro’s kosten.

‘Omdat er een ruime meerderheid voor de bouw is, hebben wij ingezet op behoud van het groen,’ verklaart Bokhove. ‘Want iedereen heeft de afgelopen maanden kunnen zien hoe populair dat grasveld is bij Rotterdammers die na hun bezoekje aan de markt of bibliotheek even willen ontspannen. Als hier gebouwd gaat worden moet daar dus een andere plek voor gevonden worden!’