Rotterdammers die al een keer deelgenomen hebben aan het traject WerkLoont, hoeven dat geen tweede keer te doen wanneer zij opnieuw een uitkering aanvragen. Ook krijgen zij niet voor de tweede keer de inspanningsverplichting opgelegd wanneer zij binnen een jaar terugvallen in de bijstand. Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam gisteren op voorstel van GroenLinks besloten bij de bespreking van het beleidskader Werk & Inkomen.

WerkLoont is een traject voor Rotterdammers die een bijstandsuitkering aanvragen en naar inschatting van de gemeente snel weer aan het werk moeten kunnen. Gedurende vijftien weken krijgen deelnemers trainingen om hun motivatie en sollicitatievaardigheden te verbeteren. Daarnaast moeten deelnemers een dag in de week straten vegen, papier prikken of andere werkzaamheden verrichten. Er is al tijden veel kritiek op deze methode, onder meer van de Rotterdamse ombudsman, die aangeeft dat er meer maatwerk moet worden geboden en deelnemers zich schofterig behandeld voelen. SP en GroenLinks hebben voorgesteld om te stoppen met WerkLoont, maar dit voorstel behaalde helaas geen meerderheid.
 
De wethouder gaat op verzoek van GroenLinks het komende jaar wel monitoren hoe deelnemers aan WerkLoont en andere re-integratieprojecten hun traject beoordelen. Alle deelnemers krijgen komend jaar na afloop van hun traject een evaluatieformulier waarop zij al dan niet anoniem kunnen laten weten hoe zij het traject en de dienstverlening vanuit de gemeente hebben ervaren. Het voorstel van GroenLinks om meer te investeren in de scholing van werkzoekenden zonder startkwalificatie werd verworpen.