GroenLinks wil dat Rotterdam stopt met het innen van eigen bijdrages voor jeugd-ggz. Deze eigen bijdrage, die ouders van kinderen die gebruik maken van jeugd-ggz sinds begin dit jaar moeten betalen, kan oplopen tot wel 1500 euro per jaar. Zorgproffesionals zijn bang dat ouders hierdoor minder snel hulp inschakelen voor kinderen met psychische problemen.

Afgelopen week maakte de gemeente Den Haag bekend dat zij een deel van de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz niet gaan innen, omdat zij zo min mogelijk drempels willen opwerpen. Ook in Amsterdam wordt onderzocht of men kan stoppen met het innen van deze eigen bijdrage. Fractievoorzitter Judith Bokhove heeft de Rotterdamse wethouder Zorg Hugo de Jonge gevraagd zich hierbij aan te sluiten.

‘Naast de zorgen over de extra drempel die deze bijdrage opwerpt, is de regeling ook nog eens een administratieve nachtmerrie,’ aldus Bokhove. ‘Rotterdam is helaas nog steeds de armste stad van Nederland. Wij willen dat alle kinderen in Rotterdam de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, zonder dat dat de ouders voor enorme financiële dilemma’s plaatst.’