GroenLinks wil dat de gemeenteraad zelf het voortouw neemt in het schrijven van de integratienota. Dit voorstel, dat vandaag wordt besproken in de actualiteitenraad, wordt gesteund door alle oppositiepartijen uit de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter Judith Bokhove kan de raad op die manier het goede voorbeeld geven door onderlinge verschillen te overbruggen en te onderzoeken tot welke verbindingen men kan komen.

Het #Kendoe-college, dat in mei is aangetreden, heeft integratie tot een van haar speerpunten bestempeld. De integratienota, die oorspronkelijk in januari gepresenteerd zou worden, laat echter op zich wachten. Het eerste concept van Leefbaar-wethouder Schneider werd intern afgeschoten door coalitiepartijen D66 en CDA, omdat zowel de toon als inhoud daarvan te scherp waren.
 
Bokhove hoopt dat ook de coalitiepartijen haar oproep zullen steunen. ‘Het is in het belang van de stad dat er straks echt een breed gedragen integratievisie ligt, in plaats van een voorstel dat voor het behalen van een meerderheid afhankelijk is van politieke handjeklap binnen de coalitie. Bij ons is de bereidheid aanwezig om hierover in gesprek te gaan. We hopen dat de coalitie nu werk gaat maken van de uitgestoken hand die ons beloofd is.’