Verkenner Jan Kees de Jager heeft vandaag aan burgemeester Aboutaleb een advies uitgebracht over de formatie van het nieuwe college van B&W. De Jager adviseert vijf partijen met elkaar in onderhandeling te gaan, waaronder GroenLinks. De fractie van GroenLinks heeft aangegeven bereid te zijn deel te nemen aan de onderhandelingen voor een nieuw college van B&W in Rotterdam.

Uit de verkennende gesprekken trekt De Jager de conclusie dat een stabiel college het best gevormd kan worden met Leefbaar Rotterdam en D66 aangevuld met twee andere partijen. De voorkeur van Leefbaar Rotterdam gaat daarbij uit naar de VVD en het CDA. De voorkeur van D66 naar een variant met GroenLinks, aangevuld met VVD óf CDA.
 
De Jager stelt in zijn advies voor dat Leefbaar Rotterdam met D66, VVD, CDA en GroenLinks de onderhandelingen start. 'Op basis van de verkiezingsuitslag is het een ingewikkelde opgave om een stabiele coalitie te kunnen vormen', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhove. 'GroenLinks kiest daarom voor een constructieve opstelling.'

Het volledige advies leest u hier.