Voor sommige bewoners in Overschie was het donderdagmiddag wel even schrikken toen de deurbel ging. Daar stond onverwacht Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren voor de deur, met een schaal soesjes. Zij trakteerde om te vieren dat de snelheid op de A13 omlaag gaat naar 80 km/u.

De snelheid is begin deze eeuw al eens verlaagd vanwege de vuile lucht in Overschie. Minister Schultz besloot echter om de snelheid in juli 2012 weer te verhogen naar 100 km/u. Uit metingen van GroenLinks is gebleken dat sindsdien de lucht weer flink vuiler is geworden. Onder druk van rechtszaken heeft de minister nu bakzeil gehaald.

Van Tongeren is zeer tevreden met het resultaat van jarenlange acties van bewoners langs de A13 voor verlaging van de maximumsnelheid. 'Samen met de GroenLinks-fractie in Rotterdam en met  Milieudefensie is het hen gelukt om de minister op de knieën te dwingen. Dit is een feestelijk moment en daar hoort een zoete traktatie bij’, zegt Van Tongeren opgewekt. Ze werd vergezeld door GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove en marit de Waard, die de lijst trekt in Overschie.

Het GroenLinks-kamerlid ging daarnaast op bezoek bij Blijstroom. Deze coöperatie is opgericht door Rotterdammers en wil de energievoorziening in de Maasstad duurzaam maken. Ook ging Liesbeth van Tongeren kijken op de dakakker van het Rotterdams Milieucentrum en hoorde ze hoe het Van Maanenbad gaat verduurzamen. 'Rotterdam wordt zichtbaar steeds groener', concludeerde ze.