Rotterdam wil dat schoolklassen buiten de spits voortaan gratis met de tram of de metro kunnen reizen. Op verzoek van GroenLinks-raadslid Arno Bonte brengt de gemeente dat voorstel in bij de nieuwe vervoersconcessie voor de RET die in 2016 ingaat.

Volgens Bonte zijn veel scholen met het voorstel geholpen. 'De meeste Rotterdamse scholen zitten krap bij kas. Voor een schoolreisje is een schoolklas nu al vaak meer dan 100 euro kwijt voor het openbaar vervoer.'

Het gratis openbaar vervoer voor schoolklassen kan volgens Bonte bijna budgetneutraal worden ingevoerd. 'Buiten de spits is er in de meeste trams en metro's nog genoeg vrije ruimte. De RET hoeft dus geen extra materieel in te zetten om de schoolklassen te kunnen vervoeren', zegt Bonte.

De gemeente Rotterdam zal ook het voorstel van GroenLinks inbrengen om bij de aanschaf van nieuwe metrovoertuigen te zorgen voor meer ruimte voor fietsen en scootmobielen. Als het aan de gemeente ligt komt het verbod op het meenemen van scootmobielen in de metro en tram te vervallen.