GroenLinks wil dat de milieuzone in Rotterdam in 2014 wordt uitgebreid van het centrum van de stad naar het hele gebied binnen de ring. Ook wil de partij dat naast vieze vrachtwagens ook vieze bestelwagens en vieze personenauto's uit de milieuzone worden geweerd.

Vóór 1 januari 2015 moet Rotterdam voldoen aan de Europese gezondheidsnormen voor luchtkwaliteit. Nu is de lucht in veel straten nog te vies. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte vindt dat de gemeente niet langer kan wachten met maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. 'Rotterdammers gaan gemiddeld anderhalf jaar eerder dood, mede als gevolg van de vervuilde lucht.'

Milieuwethouder Alexandra van Huffelen heeft al zes keer tevergeefs geprobeerd een voorstel voor uitbreiding van de milieuzone door het college te krijgen, maar dat stuitte op verzet van vooral de VVD-wethouders. Bonte wil daarom dat de gemeenteraad haar te hulp schiet. 'Laten we niet langer treuzelen, maar snel maatregelen nemen voor gezonde lucht voor Rotterdammers!' Dinsdag stemt de gemeenteraad over het voorstel.