GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of en in welke mate dossiers van verzwegen incidenten bij het olieopslagbedrijf Odfjell vernietigd zijn. Ook Leefbaar Rotterdam, CDA en PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad willen dat de onderste steen boven komt.

Arno Bonte zei woensdag in het tv-programma EenVandaag ook dat werknemers van Odfjell strafrechterlijk vervolgd moeten worden als zij dossiers hebben vernietigd of incidenten niet hebben gemeld.  ‘Het zijn managers geweest die daar of nu werken of in het verleden gewerkt hebben, die doelbewust hebben besloten om bewijsmateriaal te vernietigen. Dat vind ik zeer, zeer ernstig.´

Eerder zei Odfjell-directeur Theo Olijve  signalen te hebben gehad dat vele dossiers van verzwegen incidenten zijn vernietigd. Mocht het tot een strafrechtelijk onderzoek komen naar het vernietigen van dossiers, belooft Olijve dat zijn bedrijf volledige medewerking zal verlenen.

Naast GroenLinks willen ook de grootste partijen in de Rotterdamse gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam en de PvdA, een strafrechtelijk onderzoek naar het vernietigen van dossiers. Ook pleit een ruime meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad ervoor dat het OM individuele medewerkers en oud-medewerkers van Odfjell gaat vervolgen. Dit is eerder ook gebeurd in de strafzaak tegen Chemiepack.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag.