Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om vuurwerkoverlast aan te pakken. Dat is één van de aanbevelingen in het rapport over vuurwerkoverlast dat 15 lokale GroenLinks-fracties woensdag aanbieden aan de burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jozias van Aartsen (Den Haag).

Het rapport bevat een analyse van 80.000 meldingen die in de periode van 21 december 2012 tot 4 januari 2013 binnen zijn gekomen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. De meeste meldingen gaan over harde knallen en vuurwerkbommen (41 procent). Ruim een derde van de klachten gaat over te vroeg afgestoken vuurwerk en 11 procent over vuurwerkstress bij huisdieren.

Veel mensen ervaren een toename van de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. 'Elk jaar wordt er weer meer en zwaarder vuurwerk afgestoken', zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. 'Het aantal slachtoffers, de schade en de overlast neemt ook elk jaar toe. De Nederlandse vuurwerktraditie is uit de hand aan het lopen.'

De lokale GroenLinks-fracties pleiten voor meer bevoegdheden voor gemeenten om vuurwerkoverlast in te perken, zoals het aan kunnen wijzen van vuurwerkvrije gebieden. Daarnaast pleiten ze voor het inperken van de verkoop- en afsteekperiode en het steviger aanpakken van de handel in illegaal vuurwerk.

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil dat het kabinet snel met de aanbevelingen van het rapport aan de slag gaat. 'De overlast is groot en varieert van troep op straat, milieuschade en verstoring van de nachtrust tot onveilige situaties voor mensen en dieren', zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. 'Het wordt tijd dat Oud en Nieuw weer voor iedereen een feestje wordt!'