Bewoners van de Rotterdamse wijk Overschie hebben zondagmiddag witte lakens uit hun ramen gehangen. Het is een protest tegen de snelheidsverhoging op de A13, die dwars door hun wijk loopt. De lucht is daardoor 25 procent viezer geworden.

De lakens werden uitgedeeld door lokale politici van GroenLinks, CDA en PvdA, een aantal bewoners en medewerkers van Milieudefensie. De Rotterdamse politiek en de bewoners van Overschie willen de druk op de Tweede Kamer opvoeren om de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 terug te draaien.

'Een paar seconde tijdswinst op de A13 weegt in onze ogen niet op tegen de gezondsheidsschade voor bewoners', zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks. 'De Rotterdamse politiek kiest unaniem partij voor de bewoners. Omdat de minister blijft dwarsliggen, hopen we nu de Tweede Kamer te overtuigen.'

Binnenkort brengen de bewoners en Rotterdamse politici de lakens naar Den Haag. 'Dan kunnen de Kamerleden met eigen ogen zien hoe vies ze zijn geworden door het roet van de uitlaatgassen', zegt Bonte.  De A13 was tien jaar geleden de eerste stadssnelweg waar om gezondheidsredenen een 80km-zone werd ingevoerd.  Minister Schultz van Haegen besloot om de maximumsnelheid in juli vorig jaar weer te verhogen naar 100 km per uur.