De Rotterdamse politiek en de bewoners van Overschie willen de druk op de Tweede Kamer opvoeren om de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 terug te draaien. De komende weken voeren zij actie om de gezondheidsschade van het harde rijden op de stadssnelweg in beeld te brengen.

Zondag delen de Rotterdamse fractievoorzitters Arno Bonte (GroenLinks) en Wubbo Tempel (CDA) samen met oud-deelraadsvoorzitter Jan Markerink (PvdA) en medewerkers van Milieudefensie witte lakens uit aan bewoners die langs de A13 wonen. De bedoeling is dat de lakens uit het raam worden gehangen. De lakens hangen twee weken buiten, waarna de lokale politici en bewoners de lakens naar de Tweede Kamer in Den Haag brengen om te laten zien hoeveel roet er in Overschie in de lucht zit.

Minister Melanie Schultz van Haegen besloot in juli om de snelheid op de A13 te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Ze beweerde dat de snelheidsverhoging geen effect zou hebben op de gezondheid van omwonenden, maar uit metingen van GroenLinks blijkt dat de luchtvervuiling de gezondheidsnormen ver overschrijdt. Bovendien hebben bewoners sinds de snelheidsverhoging veel meer last van geluidsoverlast van het verkeer op de weg.