Ruim een week voor Oud en Nieuw wordt in heel Nederland al massaal vuurwerk afgestoken. Dat blijkt uit honderden meldingen die de afgelopen dagen binnenkwamen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Volgens de melders laat de politie de vroege knallers vaak ongemoeid.

De helft van de klachten gaat over de overlast door vuurwerkbommen, die vaak midden in de nacht voor enorme knallen zorgen. 'Als zo'n explosief in je straat tot ontploffing wordt gebracht, zit je gelijk rechtop in je bed', zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam, één van de initiatiefnemers van het meldpunt.

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl werd zaterdag gelanceerd door 15 lokale GroenLinks-fracties. In het eerste weekend kwamen meer dan 1500 meldingen binnen. Naast klachten over overlast door vuurwerkbommen waren dat vooral meldingen over vernielingen door vuurwerk en over vuurwerkstress bij huisdieren.

De GroenLinks-fracties willen dat de politiek meer doet om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Het liefst zien ze dat het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt vervangen door professionele vuurwerkshows. 'In de laatste week van het jaar begint Nederland steeds meer trekken van een oorlogsgebied te krijgen', zegt Bonte. 'Wij willen de jaarwisseling weer veilig en feestelijk maken.'