De spoorlijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland wordt omgebouwd tot metrolijn. In Schiedam wordt de rails aangesloten op de bestaande metrolijn die begint in Nesselande en dwars door het centrum van Rotterdam loopt. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van GroenLinks in vervulling.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is verheugd over het ombouwen van de spoorlijn tot metroverbinding. ‘De metro maakt het strand veel beter bereikbaar voor inwoners van Rotterdam, en mensen die langs de lijn wonen reizen straks zonder overstap snel naar het centrum. Dat scheelt autoritten en voorkomt grote investeringen in nieuw asfalt.’

Het spoor wordt in Hoek van Holland met 1,2 kilometer verlengd tot het strand. Ook komt er een extra station in Maassluis en worden alle stations gemoderniseerd. De metro’s gaan elke tien minuten rijden. Het aantal reizigers op de Hoekse Lijn stijgt naar verwachting met minimaal 40 procent tot 18.000 per dag.

De stadsregio streeft ernaar om de lijn eind 2017 in gebruik te nemen. De investering in het project is voorlopig vastgesteld op 318 miljoen euro. In de komende maanden worden de randvoorwaarden en de financiële dekking voor het project verder uitgewerkt.