GroenLinks wil opheldering van milieuwethouder Alexandra van Huffelen over de lobbyrol van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Volgens een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) behartigt het RCI vooral de belangen van havenbedrijven en de biobrandstofsector in plaats van het Rotterdamse duurzaamheidsbeleid.

SOMO onderzocht de brieven die het afgelopen jaar door het RCI zijn verstuurd naar twee ministeries. Daaruit blijkt dat er vooral werd gepleit om meer biobrandstoffen bij te mengen in benzinetanks. Biobrandstoffen leiden wereldwijd tot massale kap van tropisch regenwoud en zorgen in veel gevallen voor een hogere CO2-uitstoot dan fossiele brandstoffen.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte vreest dat de lobbyactiviteiten van het RCI de klimaatambitie van Rotterdam dwarsbomen. 'Het RCI is zes jaar geleden opgericht om te werken aan de ambitie om de CO2-uitstoot in Rotterdam te halveren. Die ambitie is steeds meer uit het zicht geraakt. Nu lijkt het vooral een belangenclub voor de vervuilende bedrijven in de haven.'

GroenLinks wil dat het RCI zich weer gaat toeleggen op het realiseren van energiebesparing en het stimuleren van duurzame energieproductie. 'Daarvoor moet het RCI weer bedrijven gaan aansporen om duurzamer te werken, in plaats van zich voor het karretje van bedrijven te laten spannen.' Donderdag vergadert de gemeenteraad van Rotterdam op initiatief van GroenLinks over het rapport van SOMO.