De deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek gaat meer struiken en kruiden aanplanten om stadsvogelsoorten aan te trekken. Ook wordt gras minder kort gemaaid. De deelraad is unaniem akkoord gegaan met deze voorstellen van GroenLinks.

Stadsvogelsoorten zoals de huismus en de gierzwaluw lopen de laatste jaren sterk terug in aantal. Dat komt vooral door het verdwijnen van nestgelegenheid door de aanleg van tegeltuinen en het dichtmaken van daken en gaten in muren. Ook kunnen vogels minder makkelijk voedsel vinden doordat de biodiversiteit in de stad afneemt.

Op initiatief van GroenLinks kiest de deelgemeente voor verschillende soorten bomen, meer struiken en voor het inzaaien van kruidenmengsels in wegbermen, zodat insecten en kleine stadsdieren zich beter thuis voelen in Hillegersberg-Schiebroek en vogels daardoor makkelijker voedsel kunnen vinden. De deelgemeente gaat daarnaast met corporaties in gesprek over het ophangen van nestkastjes, vogelvides en het behoud van heggen en struiken bij nieuwbouw of renovatieprojecten.  Ook krijgen bewoners die een vergunning aanvragen voor dakrenovatie standaard advies over het plaatsen van nestdakpannen.

Portefeuillehouder Chantal Zeegers (D66) en alle andere partijen hebben in de deelraad hun waardering en steun uitgesproken voor de voorstellen. De stadsfractie van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad heeft begin dit jaar eveneens een voorstel ingediend om stadsvogels te lokken en beter te beschermen. Dat voorstel is nog in behandeling..