De Rotterdamse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen een illegalenjacht door de politie. Een meerderheid van de 45 raadsleden stemde tijdens de begrotingsraad voor een motie van GroenLinks en SP die burgemeester Aboutaleb opdraagt zich in Den Haag tegen de strafbaarstelling van illegaliteit te verzetten en geen politiecapaciteit vrij te maken om illegalen op te sporen.

Landelijk hebben VVD en PvdA in het regeerakkoord afgesproken dat illegaliteit bij wet strafbaar wordt. 'Inhumaan', vindt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. 'Het gaat om mensen die vaak al jaranlang in Nederland wonen en niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Als je die criminaliseert dan worden ze nog kwetsbaarder voor uitbuiting, mensenhandel en misbruik.

De gemeenteraad wil dat Aboutaleb zich bij het kabinet uitspreekt tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Mocht het kabinet daar toch toe besluiten dan wil de raad dat er geen politiecapaciteit wordt vrijgemaakt om illegalen op te sporen. 'De Rotterdamse politie heeft wel betere dingen te doen dan een heksenjacht te openen op illegalen', licht Bonte toe.