GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en de Rotterdamse fractievoorzitter Arno Bonte hangen donderdag om 13:30 buisjes op langs de A13 in Overschie om de luchtkwaliteit daar te meten. GroenLinks Rotterdam heeft in de maanden juni en juli ook al de luchtkwaliteit gemeten.

Bij beide metingen is een gemiddelde concentratie stikstofdioxide vastgesteld van 59 microgram per kubieke meter, 19 microgram meer dan toegestaan. GroenLinks wil met de metingen aantonen dat de lucht langs de snelweg niet voldoet aan de Europese normen voor schone lucht. De snelheidsverhoging op de A13 moet daarom worden teruggedraaid.

Liesbeth van Tongeren en Arno Bonte zullen donderdag om 13:30 samen de buisjes bevestigen bij het meetpunt langs de Parallelweg-Oostzijde, ten noorden van Overschie aan het eind van het geluidsscherm. Met de meetbuisjes kan de concentratie stikstofdioxide worden vastgesteld. GroenLinks meet op vier plekken langs de A13. De resultaten van deze derde meetperiode worden over enkele weken verwacht.

GroenLinks vindt het onverantwoord dat demissionair minister Schultz van Haegen op de valreep voor het reces de 80-km zones in stedelijk gebied heeft afgeschaft op basis van papieren berekeningen van de luchtkwaliteit, terwijl uit metingen blijkt dat de lucht nog altijd erg ongezond is en normen worden overschreden. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks pleit ervoor de 80-km zones juist uit te breiden naar alle drukke wegen door bewoond gebied