GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil ov-bedrijf RET trainingen aanbiedt om haar personeel weerbaarder te maken tegen agressieve reizigers. Meer dan de helft van de RET-medewerkers is één keer of vaker slachtoffer geweest van geweld in het ov. Dinsdagochtend werd een tramconductrice op lijn 7 mishandeld door een jongen van 15.

Bonte wil dat RET-medewerkers in de buitendienst ten minste twee keer per maand getraind worden in conflictbeheersing. 'Geweld tegen ov-personeel is onacceptabel. Medewerkers van de RET hebben recht op ondersteuning om zich weerbaarder te maken tegen agressieve reizigers'. De training zou moeten bestaan uit een deel fysieke zelfverdediging en een deel verbale zelfverdediging. Medewerkers van busbedrijven Arriva en Connexxion krijgen al zo'n training al aangeboden.

Naast de zelfverdedigingstraining pleit Bonte voor meer RET-personeel in het openbaar vervoer en een snelle achtervang door de politie. 'De pakkans moet flink omhoog, zodat reizigers die zich misdragen weten dat ze daar niet ongestraft mee wegkomen.'