Tientallen Rotterdamse kunstenaars en drie dansgezelschappen dreigen vanaf volgend jaar hun huisvesting te verliezen, omdat de gemeente eenzijdig de huurcontracten heeft stopgezet. Onverteerbaar, vindt GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. Zij wil dat de huuropzeggingen direct worden teruggedraaid.

De panden waarin de kunstenaars zijn gehuisvest krijgen een nieuwe bestemming. Het gaat om gebouwen aan de Tamboerstraat, Osseweistraat, Schonebergerweg en de ’s Gravendijkwal, die eigendom zijn van de gemeente en via twee zelfstandige stichtingen worden doorverhuurd aan tientallen creatieve ondernemers en aan drie dansgroepen. Ook twee schoolgebouwen in Delfshaven, die ‘antikraak’ aan enkele kunstenaars zijn verhuurd, worden opgedoekt.

De gemeente wil in het pand aan de Tamboerstraat een school huisvesten. De andere gebouwen worden waarschijnlijk verpatst als kluspanden. GroenLinks-raadslid Judith Bokhove noemt het ‘onverteerbaar’ dat de gemeente eenzijdig langlopende huurcontracten stopzet. ‘In Rotterdam staan ontzettend veel panden leeg, dus er is geen enkele noodzaak om verhuurde panden te ontruimen. Sterker nog, de gemeente loopt zelfs het risico dat in deze panden ook leegstand ontstaat. Dat is niet alleen zonde voor de kunstenaars die moeten vertrekken, maar ook voor de buurten waarin zij gevestigd zijn, want niemand heeft zin om tegen een dichtgetimmerd gebouw aan te kijken.’

Het stoort Bokhove ook dat de huurders geen goed alternatief is aangeboden. ‘Het gaat om mensen die keurig hun huur betalen en nota bene zelf zorgen voor het onderhoud aan de panden. Door deze huurders zonder fatsoenlijk alternatief zomaar op straat te zetten, brengt de gemeente de creatieve sector een zware slag toe. Dit lijkt verdacht veel op kunstenaartje-pesten en dat is voor GroenLinks onacceptabel.’

Update 26 november: SKAR is met de dienst Stadsontwikkeling overeengekomen dat zij het beheer, het onderhoud en de inrichting van gebouwen voor haar rekening neemt. Daar staat tegenover dat Stadsontwikkeling een redelijke huur in rekening brengt. De sluiting van het pand Duende aan de Tamboerstraat gaat wel door.