Het plan van minister Schultz voor de aanleg van snelweg A13/A16 door de groene noordrand van Rotterdam, stuit op verzet van bewoners en politici. Op woensdag 7 maart maakten omwonenden en deskundigen op een hoorzitting korte metten met het snelwegplan. Ze kregen bijval van GroenLinks, SP en Leefbaar Rotterdam.

Jan Ochtman van Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik in Schiebroek en Sandra van der Lubbe van Bewonersorganisatie 110-Morgen, vroegen beiden aandacht voor de desastreuse effecten van de snelweg aan de noordkant van het Lage Bergse Bos. 'De A13/A16 komt op 300 meter van onze wijk, daar kan geen geluidswal tegenop', zei Van der Lubbe. 'Als die weg er komt kunnen we door natuurgebied de Vlinderstrik direct een streep zetten', voegde Ochtman toe.

De ingenieurs Willem Bos en Ben van der Chijs lieten zien dat er veel fouten zitten in de rekenmodellen van Rijkswaterstaat. Dat de A13/A16 zorgt voor minder verkeer op de A13 is volgens Bos een fabeltje. 'Voor de luchtkwaliteit in Overschie helpt de A13/A16 echt geen mallemoer.' Volgens Van der Chijs lost de weg bovendien nauwelijks een verkeersprobleem op.

Vanuit de wijk Ommoord, waar de weg bij het Terbregseveld met mogelijk vijftien meter hoogte zal stijgen, wees bewoonster Annelous Meij op de gevolgen voor de gezondheid: 'Vooral voor onze kinderen maken we ons erge zorgen.' Philip Eijsman van de Bewonersorganisatie Ommoord waarschuwde de Rotterdamse raadsleden voor de onderbouwing van de plannen. 'De cijfers die u heeft gekregen van Rijkswaterstaat en de Stadsregio zijn boterzacht.'

De bewoners kregen bijval van raadsleden van GroenLinks, SP en Leefbaar Rotterdam. 'Op de tekentafel van Rijkswaterstaat ziet die snelweg er misschien mooi uit, maar voor de leefomgeving van duizenden bewoners en een uniek stukje Rotterdam is die weg funest', zei GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Op de raadsvergadering van 5 april zal de gemeenteraad van Rotterdam een standpunt innemen over de A13/A16. Daarna zal minister Schultz een definitief besluit nemen over de variantkeuze.