Rotterdam moet een website krijgen waarop bewoners per postcodegebied precies kunnen zien hoeveel geluid vliegtuigen van Rotterdam Airport daar produceren. Dat vindt GroenLinks-statenlid Alfred Blokhuizen. Schiphol heeft al zo’n website.

Bewoners rond Schiphol kunnen van minuut tot minuut bekijken hoeveel geluid vliegtuigen in hun woonomgeving produceren. De website is gekoppeld aan alle meetpunten in een wijde omtrek rond de luchthaven. In Rotterdam kunnen bewoners bij de milieudienst DCMR klagen als zij last hebben van geluid. Die klachten worden verzameld en verschijnen per kwartaal in een rapport. Het meldsysteem hapert echter en meetpunten zijn soms lange tijd buiten werking door storingen.

‘In de regio Rijnmond neemt de overlast van vliegverkeer toe’, zegt Blokhuizen, ‘maar voor de gemiddelde burger is op geen enkele manier te controleren of de luchthaven keurig binnen de geluidsnormen blijft. Die kwartaalrapportages zijn papieren tijgers en zeggen weinig over het aantal decibellen op wijkniveau. Ook kunnen bewoners niet zelf controleren of meetpunten überhaupt wel iets registeren, waardoor een defect aan de apparatuur zomaar maandenlang onopgemerkt kan blijven.’

Blokhuizen woont in Spijkenisse en zegt regelmatig verstoord te worden. ‘Als ik laat ben thuisgekomen van een vergadering en daardoor laat naar bed ga, dan denderen een paar minuten over zeven de eerste zogenoemde ‘zakenvliegtuigen’ naar Tenerife alweer over mijn huis en word ik gewekt uit mijn slaap.' Een woordvoerder van het Rotterdamse vliegveld zegt in een reactie dat er vooralsnog geen plannen zijn om inwoners in de Rotterdamse regio ook te gaan informeren over het actuele geluidsniveau.