Het nieuwe cultuurplan ‘Midden in de Stad’ brengt het unieke culturele karakter van Rotterdam in gevaar, vindt raadslid Nourdin el Ouali. GroenLinks heeft daarom tegen het voorstel van PvdA, D66, VVD en CDA gestemd over de herverdeling van cultuursubsidies over de instellingen.

Vanaf 2013 tot 2016 geeft Rotterdam 76 miljoen euro per jaar uit aan cultuur. De afgelopen jaren was dat bijna 90 miljoen. Door de criteria voor subsidieaanvragen aan te passen leggen vooral de kleinere instellingen straks het loodje. Musea, theatergezelschappen en podia moeten bijvoorbeeld over voldoende eigen vermogen hebben om in aanmerking te komen voor steun. Daarnaast moeten dansgezelschappen en debatpodia verplicht fuseren en krijgen instellingen te maken met jaarsubsidies in plaats van meerjarige subsidies. 

‘Rotterdam is op sommige vlakken niet de allerbeste stad om in te wonen, maar juist op gebied van het cultuuraanbod springen wij eruit,’ zegt Nourdin el Ouali. ‘Ik vrees dat het straks eenheidsworst gaat worden en dat culturele broedplaatsen en kleinschalige initiatieven er niet meer aan te pas komen. Dat is niet alleen doodzonde, maar ook een beetje dom. De culturele sector levert de economie namelijk per saldo geld op, blijkt uit veel onderzoeken. En juist broedplaatsen zorgen voor vernieuwing en voor een mooie toekomst voor de grotere instellingen, zoals musea.’

GroenLinks heeft meerdere voorstellen gedaan om de criteria aan te passen. Zo wil de partij dansgezelschappen en theatergroepen niet verplicht stellen om te fuseren. ‘Verplichte fusies leiden tot monopolies binnen de disciplines en dat is de dood in de pot voor de creatieve diversiteit’, aldus El Ouali. GroenLinks wil liever als criterium toevoegen dat instellingen nieuwe bezoekers weten te trekken en cultuur in de wijken stimuleren. Ook wil de partij onder meer dat leegstaande gemeentelijke panden tijdelijk door kunstenaars en culturele instellingen gebruikt mogen worden. Geen van de voorstellen haalde een meerderheid.

Lees ook:
‘Diversiteit cultuuraanbod in gevaar’