In Rotterdam moet zo snel mogelijk een nieuw poppodium komen, desnoods tijdelijk in een leegstaand pand van de gemeente. Dat zei GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali woensdag tijdens een protest van de jongerenorganisaties van GroenLinks, SP en D66 tegen de afbraak van de popsector in de Maasstad.

Op de stoep voor het stadhuis kwamen woensdag ongeveer honderd jongeren bij elkaar om hun ongenoegen en wensen kenbaar te maken. De politieke jongerenorganisaties willen een nieuw middelgroot poppodium in de stad, oefenruimten voor studenten van muziekopleidingen, steun aan de popsector en een overkoepelende organisatie die de popcultuur tot leven wekt.

Het Rotterdamse college heeft echter besloten om de 18 miljoen euro die bestemd was voor een popodium uit te geven aan andere zaken. Ook enkele miljoenen euro's voor popprogrammering bij verschillende podia in Rotterdam, is gebruikt om tekorten op de begroting weg te werken. Volgens de drie jongerenorganisaties lijkt Rotterdam ‘net een dorp’ en moeten jongeren voor een goed concert vaak uitwijken naar andere steden.

GroenLinks heeft zich eerder fel verzet tegen het intrekken van gemeentelijke steun aan het inmiddels failliete poppodium WATT. ‘De sluiting heeft geleid tot verdere verschraling van het culturele klimaat’, zegt raadslid El Ouali. ‘We willen daarom zo snel mogelijk een grootstedelijk poppodium. Tot die tijd moeten we zoeken naar creatieve oplossingen zoals programmeren bij bestaande podia en misschien wel tijdelijk een podium beginnen in een leegstaand pand. Alles om te voorkomen dat Rotterdam al zijn pop kwijtraakt.’