Op woensdag 20 juli is Machteld Cairo op 66-jarige leeftijd overleden. Machteld was vele jaren actief voor GroenLinks in Rotterdam en heeft een diepe indruk achter gelaten. Ze was 10 jaar raadslid in deelgemeente Noord, waarvan lange tijd als fractievoorzitter.

'Machteld was de ongekroonde koningin van Rotterdam Noord', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte, 'maar haar enthousiasme en haar uitgebreide netwerk reikten tot ver buiten de deelgemeentegrenzen. Ze was een drijvende kracht tijdens verkiezingscampagnes en een inspirator voor vele jonge politici.'

Ahmed Harika, GroenLinks-bestuurder in deelgemeente Noord en jarenlange collega van Machteld, omschrijft haar als ‘een groot mens met een groot hart.’ Harika: ‘Als zij binnenkwam bracht ze sfeer met zich mee. Ze kende iedereen, jong en oud, en had voor iedereen een lach en een knuffel over. Ze was eigenlijk een grootmoeder voor ons allemaal.’ Nadya van Putten was één van de jonge talenten die door Machteld geïnspireerd raakte: ‘Voordat er een GroenLinks talentenbeleid bestond, bood Machteld nieuwe leden in Rotterdam de kans om kennis te maken met de linkse politiek en hun politieke vaardigheden te ontwikkelen. Machteld verzamelde talentvolle jonge dames en organiseerde samen met andere ervaren Surinaamse politici trainingen en cursussen. Het was haar bedoeling om zoveel mogelijk allochtone dames onder haar hoede te nemen en hun wegwijs te maken in de politiek. Machteld’s dames waren een zeer gemêleerde groep politiek gepassioneerde dames: Turken, Marokkanen, Caribische Nederlanders, Kaapverdianen enz. Het was er altijd gezellig, interessant en aan het einde was er vaak een lekker hapje dat Machteld had gekookt. Wij kregen de politiek niet met de paplepel ingegoten, maar met brasa’s en pindasoep….’ Machteld had kanker, maar koos ervoor om dat stil te houden. Daardoor kwam haar dood voor velen onverwacht. Aanstaande donderdag wordt ze begraven, woensdagavond is er een kans om afscheid te nemen, van 18.00 tot 20.00 uur bij Goetzee aan de Boezemsingel 35. Hieronder vindt u het interview dat Cineac Noord had met Machteld bij haar afscheid uit de deelraad in 2010: