Het Rotterdamse milieucontroleteam blijft bestaan. Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam besloten na een motie van GroenLinks. Milieuwethouder Alexandra van Huffelen (D66) wilde als bezuinigingsmaatregel het team eigenlijk opheffen, maar de meerderheid van de gemeenteraad was het niet met haar eens.

Het milieucontroleteam doet onderzoek naar illegale verwijdering van asbest, het illegaal storten van bedrijfsafval en naar handel en opslag van illegaal vuurwerk. "Zonder milieucontroles kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte, de indiener van de motie. "Denk aan onveilige opslag van vuurwerk in woonwijken of het onveilig verwijderen van asbest. Dankzij het milieucontroleteam worden ongelukken voorkomen en mensenlevens gered."

Nu is het milieucontroleteam nog onderdeel van de dienst stadstoezicht. Bonte heeft wethouder Van Huffelen gevraagd om te onderzoeken of het team ondergebracht kan worden bij milieudienst DCMR. "Daar is meer milieukennis aanwezig. Door betere samenwerking kan de wethouder misschien alsnog een besparing bereiken. Maar voorop staat dat de milieucontroles door kunnen blijven gaan."