De gemeente Rotterdam stevent mogelijk op een nieuwe tegenvaller af, deze keer op de winstuitkeringen van bedrijven waar de gemeente aandeelhouder van is. Die lijken overschat, waardoor de gemeente opnieuw een forse tegenvaller tegemoet kan zien.

Eerder kwamen al grote tegenvallers aan het licht op sociale zaken, de grondexploitaties en parkeergarages. GroenLinks wil snel duidelijkheid over de financiële risico’s die de gemeente loopt door tegenvallende winstuitkeringen.

Rotterdam heeft aandelen in 25 ondernemingen, waaronder Eneco, het Havenbedrijf en waterbedrijf Evides. Het college begrootte de winstuitkeringen van alle deelnemingen in 2011 gezamenlijk op 80 miljoen. Dat is slechts anderhalf miljoen minder dan in 2010, terwijl de financiële verwachtingen voor dit jaar slechter zijn. Uit ambtelijke informatie in handen van GroenLinks blijkt dat er geen reële inschatting is gemaakt van mogelijke tegenvallers op dividenduitkeringen.

GroenLinks denkt dat de anderhalf miljoen euro aan lagere opbrengsten te optimistisch is ingeschat. ‘De winstuitkering van Eneco alleen al valt 7,3 miljoen euro lager uit dan begroot. Het lijkt er sterk op dat voor de hele post deelnemingen een nog groter verlies te verwachten is', zegt fractievoorzitter Arno Bonte. Hij verbaast zich over het 'houtje-touwtje-gehalte' van de begroting. 'De inschatting van het aantal bijstandsgerechtigden bleek al losgezongen van de realiteit, nu blijkt ook de inschatting van winstuitkeringen van gemeentelijke bedrijven op natte vingerwerk te berusten. Ik houd mijn hart vast voor andere begrotingsposten.'