Verschillende maatschappelijke organisaties en politieke partijen, waaronder GroenLinks, organiseren op 16 april een landelijke manifestatie tegen de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele. Onder het motto ‘Schoon genoeg van kernenergie’ komen naar verwachting duizenden mensen om 13.00 uur naar de Dam.

Het kabinet Rutte wil het bedrijf Delta een vergunning geven voor een tweede kerncentrale in Borssele. Ook het bedrijf ERN staat in de startblokken om een aanvraag in te dienen voor een derde centrale in Zeeland. De op te wekken energie is bedoeld voor de export.

Volgens de organisaties en partijen die de manifestatie organiseren zijn er voldoende schone alternatieven voor kernenergie. Kerncentrales zijn niet alleen zeer kostbaar, ook is er geen oplossing voor het kernafval en zijn ongelukken niet volledig uit te sluiten. Een investering in windenergie levert ongeveer evenveel energie op als een kerncentrale, maar er zijn geen langdurige maatschappelijk kosten voor opslag van afval en ontmanteling van centrales.

Naast GroenLinks doen onder meer de PvdA, SP, de Partij voor de Dieren, Borssele2Nee, Greenpeace, Wise en Milieudefensie mee. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil een referendum over de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland. Een ruime meerderheid van de bevolking is tegen- of heeft sterkte twijfels bij kernenergie. In Duitsland gingen eerder al tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen kerncentrales.