GroenLinks gaat haar drie raadsleden en alle fractievoorzitters in de deelraden verplichten om Twitter te gebruiken. De drie raadsleden moeten minimaal tien tweets per week versturen. Bij herhaaldelijke overtreding van de regels kan de partij besluiten om iemand niet meer herkiesbaar te stellen bij de volgende verkiezingen.

De regels schrijven onder meer voor dat fractievoorzitters minimaal drie tweets per deelraadsvergadering moeten versturen. Waar GroenLinks onderdeel uitmaakt van de coalitie moet één tweet een compliment bevatten aan een bestuurder of aan een andere coalitiepartij. Waar GroenLinks in de oppositie zit moet minimaal één tweet een negatief oordeel vellen over het bestuur.

GroenLinks wil ook dat haar volksvertegenwoordigers specifieke doelgroepen aanspreken met de berichtjes. Raadslid Nourdin el Ouali moet bijvoorbeeld wekelijks minimaal één tweet schrijven voor de Marokkaanse gemeenschap. Judith Bokhove schrijft één tweet gericht op het vrouwelijk electoraat en de Rotterdamse fractievoorzitter Arno Bonte moet tenminste één tweet wijden aan een onderwerp dat de achterban van natuur- en milieuorganisaties aanspreekt.

GroenLinks heeft het ‘tweet-protocol’ opgesteld, omdat de partij vindt dat Twitter door politici niet genegeerd mag worden. ‘Twitter is een cruciaal medium om direct contact te onderhouden met de kiezers’, aldus voorzitter Frans de Wuffel. De raadsleden en de tien fractievoorzitters krijgen maandelijks een rapportage over hun Twitter-gedrag. De partij heeft een nul-rapportage opgesteld die vandaag tijdens de maandelijkse borrel van de partij wordt gepresenteerd.

Update 2 april: Bekijk hier de 1-april-grap van GroenLinks van vorig jaar.