De GroenLinks-fracties in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag willen dat brommers en scooters binnen de bebouwde kom voortaan de rijbaan gebruiken en niet meer het fietspad. Brommers en scooters zijn volgens de fracties een gevaar voor fietsers en een bedreiging voor de gezondheid vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte uit Rotterdam vindt dat het de hoogste tijd is om de brommerterreur aan te pakken. "De fietspaden worden onveilig gemaakt met roekeloos rijgedrag met vaak opgevoerde brommers of scooters. Jaarlijks gebeuren er alleen in Rotterdam al honderden ongelukken waarbij brommers of scooters betrokken zijn."

De GroenLinks-fracties willen dat fietspaden in de stad brommervrij worden. Ook bepleiten ze dat de politie strenger optreedt tegen te snel rijdende en opgevoerde scooters. "Niet alleen zijn opgevoerde scooters gevaarlijk en vervuilend, ook maken ze enorm veel herrie", stelt Bonte. "Een voorbij scheurende brommer is één van de grootste ergernissen van de stadsbewoner."

De komst van elektrische scooters wordt door GroenLinks wel toegejuicht. "Elektrische scooters zijn stil, zuinig en schoon", zegt Bonte. "We willen daarom dat er meer elektrische oplaadpunten in de stad komen om de aanschaf van elektrische scooters te bevorderen. Bijvoorbeeld bij scholen en winkelcentra."