Het uitdelen van boetes aan jongeren die blowen heeft negatieve gevolgen voor de broze relatie tussen jongeren en de politie en helpt niet in de strijd tegen drugsgebruik. Dat vindt GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali. Hij ziet liever een schoolagent die goede banden opbouwt met de jongeren.

El Ouali liet zich deze week in een debat kritisch uit over het Rotterdamse aanvalsplan op drugs- en alcoholgebruik onder jongeren. ‘Het blowverbod bij scholen lost niets op. Jongeren krijgen een boete die zij misschien niet eens kunnen betalen en krijgen daardoor alleen maar een hekel aan de politie. Tegelijk bezuinigt het college op maatregelen die wel helpen, zoals mentorprojecten om jongeren te begeleiden, en op het budget voor zorg op scholen.”

Op vijf vestigingen van het Albeda College en het Zadkine College geldt vanaf 1 januari een blowverbod. Binnen twee jaar geldt dat verbod op 25 vestigingen van de ROC's. Ook heeft Rotterdam zestien coffeeshops gesloten in de buurt van scholen. Het drugsgebruik onder jongeren is daardoor echter niet verminderd, blijkt uit een onderzoek. El Ouali: ,,Als een coffeeshop overlast veroorzaakt is het natuurlijk prima om de deuren te sluiten, maar shops alleen maar sluiten vanwege hun locatie, dat helpt niets.”

Volgens El Ouali is het veel belangrijker dat voorlichting over de gevolgen van drugs- en drankgebruik verder wordt opgevoerd. Ook wil El Ouali dat één vaste agent vaak zijn gezicht laat zien op een school. ,,Het is belangrijk dat de politie een goede relatie opbouwt met jongeren en hen echt weet te bereiken, zoals een buurtagent dat ook doet in zijn wijk. De zorg afbouwen en boetes uitdelen voorkomt hooguit dat jongeren in de buurt van het schoolplein blowen. En dan staan ze dus gewoon een straatje verderop.”