GroenLinks wil een forse financiële meevaller inzetten om de bezuinigingen van het college terug te draaien en om bezuiningsplannen van het kabinet te verzachten. De korting op het gemeentefonds pakt veel lager uit dan het doemscenario waarmee het college rekening houdt. Daardoor is er een meevaller van 35 miljoen in 2012, oplopend tot 100 miljoen in 2014.

GroenLinks wil de meevaller deels besteden aan het terugdraaien van de gemeentelijke bezuinigingen op kunst en cultuur, klimaatbeleid, evenementen, buitenruimte en op participatie. Ook het fors korten of helemaal intrekken van subsidies aan maatschappelijke organisaties en onder meer aan de dierentuin, wil GroenLinks schrappen. Een ander deel van het geld wil de fractie gebruiken voor het opvangen van bezuinigingen van het rechtse kabinet op taalcursussen, sociaal beleid en op de wijkaanpak.

Fractievoorzitter Arno Bonte kondigde vandaag in het raadsdebat over het werkprogramma van het college aan, dat GroenLinks komende week met een tegenbegroting komt. ‘Daarin laten we zien dat bezuinigen kan, met behoud van ambitieus beleid voor de stad. Met méér in plaats van minder ruimte voor talent en ondernemen. We willen ook dat er grote vooruitgang wordt geboekt op gebied van duurzaamheid en dat de stad weer gaat bruisen.’

Bonte laakt het lage ambitieniveau van de collegepartijen. ‘Zo wil het college dat zestig procent van de deelnemers aan een taal- en participatietraject zich verder ontwikkeld in de samenleving. Maar door de forse bezuinigingen en door de eigen bijdrage die dit college wil invoeren, zullen er waarschijnlijk fors minder deelnemers zijn aan de cursussen. Het college belooft ook het groen in tien buurten te vergroten. Die doelstelling kan de wethouder al afstrepen na het planten van slechts één bonsaiboompje in elk van die wijken’, aldus Bonte.