Een activist die dinsdag op het Centraal Station flyers uitdeelde voor een manifestatie tegen de bezuinigingsplannen van het demissionair kabinet, is door de spoorwegpolitie opgepakt. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte spreekt van ‘een heel ernstige fout’. Hij wil een bijscholingscursus voor de agenten en een bloemetje voor de activist.

Activisten hebben op Prinsjesdag in het hele land flyers uitgedeeld met de oproep om op 23 oktober in Den Haag te protesteren tegen de bezuinigingsplannen. In Rotterdam werden de flyereraars door de spoorwegpolitie gesommeerd om daarmee te stoppen. Toen één van de activisten, Michel Tilanus, zich beriep op het recht van vrije meningsuiting, werd hij afgevoerd en urenlang vastgezet.

Flyeren voor niet-commerciële doelen is in Rotterdam toegestaan. Volgens de agenten was er echter geen sprake van flyeren, maar van een demonstratie. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte ergert zich aan die redenering van de politie. ‘Iemand oppakken die uitkomt voor zijn mening, dat kan absoluut niet. Alle politieke partijen in de gemeenteraad zijn het erover eens dat flyeren voor idealistische doelen is toegestaan in Rotterdam. Ik ga er daarom vanuit dat er een fout is gemaakt, maar dan wel een heel ernstige fout.’